Zwangerschap & Geboorte

Iedereen hoopt op een gezonde zwangerschap en bevalling. Het krijgen van een kind en de aanloop hiernaar toe is zoiets wezenlijks in het leven van een mens, dat als er hierbij complicaties optreden of het anders loopt dan verwacht, dit een diepe impact kan hebben op de (aanstaande) ouders.

Zwangerschap & Geboorte

Iedereen hoopt op een gezonde zwangerschap en bevalling. Het krijgen van een kind en de aanloop hiernaar toe is zoiets wezenlijks in het leven van een mens, dat als er hierbij complicaties optreden of het anders loopt dan verwacht, dit een diepe impact kan hebben op de (aanstaande) ouders.

Zwangerschap & Geboorte

Praktijk de Drie Bergen is gespecialiseerd op het gebied van psychologie en fysiologie rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap. Ik combineer mijn achtergrond als wetenschapper, bevallingsverwerkingsspecialist, lichaamsgericht therapeut, haptonomisch zwangerschapsbegeleider, moeder en ervaringsdeskundige op het gebied van HELLP/Pre-Eclampsie.

Ingrijpende ervaringen rondom de zwangerschap of geboorte kunnen een sterk ontregelend effect hebben, wat vaak doorwerkt binnen het gezin. Mijn hart ligt bij het welzijn van (aanstaande) ouders en hun kindje. In mijn begeleiding tref ik vrouwen, mannen en koppels samen. Wees welkom.

Mijn begeleiding richt zicht op:

  • Verwerken van een ingrijpende of traumatische bevalling
  • Impact en nasleep van HELLP, Pre-Eclampsie en andere zwangerschapscomplicaties
  • PTSS
  • Vroeggeboorte
  • Problemen in de hechting met je kindje
  • Stress of overleving, je blijft ‘aan’ staan, je komt niet tot rust
  • Gevoelens van schuld, falen, boosheid, angst of somberte
  • Lichamelijke klachten, bekkenproblematiek
  • Hervinden van balans in een nieuwe levenssituatie
  • Veranderde relatie met je lichaam
  • Angst om te bevallen 
  • Onverwerkte emoties die naar boven komen tijdens je zwangerschap of in de kraamtijd
  • Spanningsvolle of beladen zwangerschap (medische factoren, IVF, eerdere miskraam, zwangerschapsafbreking of overleden kindje)
  • Je zwangerschap voelt klinisch aan wegens aanwezige medische factoren. Je wilt je zwangerschap graag ook op een andere manier kunnen beleven dan van meting naar meting leven

Werkwijze

Mijn begeleiding bestaat uit therapie of coaching waarbij ik ook het lichaam betrek. Een traject hoeft niet lang te zijn, een aantal afspraken kan vaak al zeer effectief zijn. Belangrijk vind ik dat de stap om ondersteuning te zoeken laag blijft. Je betaalt de eerste afspraak alleen als we daarna een vervolg afspreken. Als er in de eerste afspraak blijkt dat jouw vraag niet aansluit bij mijn aanbod, heb ik een gericht netwerk waarnaar ik je kan doorverwijzen. Wanneer het je niet lukt om fysiek naar de praktijk te komen, kunnen we samen kijken naar mogelijkheden van online begeleiding.
In samenspraak met elkaar en afhankelijk van jouw vraag maar ik gebruik van de volgende methodes:

  • Gespreksvoering

Door ruimte te bieden aan jouw verhaal krijgen gevoelens ruimte en gehoor. In een veilige, oprecht betrokken context is het makkelijker om emoties te doorvoelen en stil te staan bij wat iets voor jou betekent (heeft). Ik bied een setting waarin jij mag zijn wie je bent, kan voelen wat je nodig hebt, kan ordenen en tot verwerking kan komen.

  • EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, (afgekort tot EMDR) is een effectieve behandelmethode die gebruikt wordt voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. EMDR helpt om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je bent na EMDR vaak in staat met minder overspoelende tot zelfs neutrale gevoelens aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Omdat het verwerkingsproces geen energie meer van jou vraagt, zal je merken dat je weer ruimte gaat ervaren in je hoofd en lijf. Wil je meer lezen over EMDR, klik dan hier.

  • Rescripting

Rescripting is een net als EMDR een behandelmethode bij trauma, maar een zachter alternatief omdat je je niet richt op de nare herinnering. Met rescripting overschrijf je de nare delen van jouw bevallingsverhaal, waardoor er een nieuwe gevoelsherinnering ontstaat. Het is een speciale gesprekstechniek gecombineerd met visualisatie. Je zet er een bevallingservaring voor in de plaats die voor jou kloppend, positief en autonoom voelt. Rationeel weet je dat het anders was, maar de gevoelsherinnering zal veranderen. Hierdoor komen de hersenen en het sympathisch zenuwstelsel tot rust.

  • Lichaamswerk en haptonomie

Naast cognitieve verwerking is het van belang dat je lichaam ook tot rust komt, veiligheid ervaart en niet ‘aan’ blijft staan. Het betrekken van je lichaam levert een grote bijdrage aan een gedegen verwerking van een ingrijpende of traumatische ervaring. Op het moment dat de kern geraakt wordt reageert je lichaam. Ik help je door jouw lichaamstaal te lezen en begrijpen,  je lichaam en ademhaling als anker te gebruiken, je dragend vermogen en je innerlijke kracht te laten ervaren. Daarnaast kan affectieve aanraking (haptonomie) ingezet worden om je meer te verbinden met je lichaam en gevoel. Het ondersteunt herstel-of verwerkingsprocessen en biedt troost bij verwonding en rouw. Het helpt ook om weer in je lichaam thuis te komen na heftige stress of een shock-toestand. 

  • Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Samen met je partner de zwangerschap beleven, voelend contact maken met het kindje in de buik, jullie als stevig tweemanschap voorbereiden op de bevalling en het ouderschap: haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een letterlijk tastbare manier om al voor de geboorte in je (nieuwe) rol als ouder te groeien, de band met jullie kindje te verdiepen en vanuit autonomie en vertrouwen de bevalling aan te gaan. Zwangerschapshaptonomie biedt ook vaardigheden in het omgaan met spanning, angst, stress en pijn en bij het omgaan met (eerdere) ervaringen die je zwangerschap of perspectief op bevallen kleuren. Meer informatie over haptonomische zwangerschapbegeleiding kun je vinden in het menu Haptonomie.

  • Polyvagaal theorie

Door een ingrijpende gebeurtenis kunnen stress- en overlevingsresponsen geactiveerd worden en aan blijven staan. Vanuit de neurobiologisch onderbouwde Polyvagaal theorie van Stephen Porges werken we aan het kalmeren van het sympatisch zenuwstelsel (overspanning) of het terug keren uit een toestand van immobilisatie (onderspanning/bevriezing). Zo ontstaat er weer een staat van ontspanning en herstel.

  • (Ervarings)deskundigheid HELLP/Pre-Eclampsie

Vanuit eigen ervaring, kennis, kunde en compassie bied ik ondersteuning na het doormaken van HELLP/PE. Bij de zoektocht naar herstel, bij het begrijpen en begrepen worden, bij de onzekerheden die op je pad zijn gekomen, bij de veranderingen voor jezelf en voor de omgeving, bij het terugkrijgen van regie en vertrouwen en bij het worstelen met de keuze omtrent een volgende (spanningsvolle) zwangerschap. Wil je meer lezen over HELLP/PE, klik dan hier.