Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding start vanaf ongeveer 20 weken, of al eerder, als het kindje vanaf de buikwand voelbaar is. De begeleiding bestaat uit 6 sessies waarin een duidelijke opbouw zit. Het is gericht op beide ouders en persoonlijk, niet in een groep. Als je geen partner hebt ben je natuurlijk ook alleen welkom of samen met iemand die je graag bij je bevalling zou willen. Hieronder lees je waar de begeleiding uit bestaat.
Tastbaar welkom
Voor een baby is de tast (huid) het eerste en sterkste zintuig wat zich ontwikkelt in de baarmoeder. Je gaat dan ook ontdekken hoe je in dit vroege stadium via aanraakvormen het contact met je kindje kunt opbouwen. Hiermee laat je je kindje weten dat het welkom is, bevestig je hem of haar in zijn bestaan en ontstaat er een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Dit draagt bij aan het tot stand komen van een vroege hechting. Ook herkent je kindje na de geboorte direct je manier van aanraken. Dit geeft rust, jullie hoeven minder aan elkaar te wennen.
Partner
Als moeder wordt je vanaf het prille begin vanuit je lichaam betrokken bij je kindje. Als vader, of partner, ga je een ander proces door. Jullie krijgen een kindje, maar dat kan soms nog weinig tastbaar voelen of je voelt je wat aan de zijlijn staan. Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding is het vaak een intens bijzondere ervaring als het contact met jullie kindje een gedeelde ervaring van jullie drieën wordt.
Daarnaast ligt er een actief betrokken rol voor jou weggelegd in de ondersteuning van je vrouw tijdens de zwangerschap en bevalling. Je kunt ondersteuning bieden in haar (letterlijk en figuurlijk) veranderende evenwicht en helpen zich goed te voelen in haar lichaam. Hoe meer ontspanning zij in haar lijf zal kunnen behouden, hoe prettiger het leefklimaat voor jullie kindje in de baarmoeder.
Moeder
Er verandert van alles in jouw lichaam. En eigenlijk ook in je leven. Dat pakt bij ieder anders uit.
- Hoe kun je het best anticiperen op deze veranderingen?
- Hoe zorg je goed voor jezelf en je kindje?
- Hoe kun je het kindje in je buik zo ontspannen mogelijk dragen en hem of haar zoveel mogelijk ruimte bieden?
- Hoe besteed je bewust aandacht aan deze bijzondere, maar soms ook beladen periode in je leven?
- Hoe kun je in verbinding met je lichaam, je kindje en je partner bevallen?
Voorbereiden op de bevalling
De voorbereiding op de bevalling is gericht op hoe jullie samen het proces van de geboorte zo optimaal mogelijk kunnen ondersteunen. We gaan in praktijk oefenen, opdat je aan den lijve ondervonden hebt. Het wordt door aanstaande ouders als enorm waardevol ervaren om vooraf te ontdekken en voelen wat voor jullie passend en belangrijk is. Dit geeft handvaten, autonomie en vertrouwen richting de bevalling; jullie gaan als stevig driemanschap de geboorte aan.
- uitleg over het verloop van de bevalling
- opvangen van pijn en weeën
- welke baringshoudingen voelen prettig
- hoe verzamel je je kracht en zet je dit om naar een goede perstechniek
- ademhaling
- wat kan je doen als partner
- keuzemogelijkheden bij de bevalling en voorbereid zijn op als het anders loopt dan verwacht
Op de wereld
Een aantal weken na de geboorte zal er nog een laatste samenkomst zijn; om jullie kindje te ontmoeten, om terug te blikken op de geboorte en om naar de huidige situatie te kijken: hoe gaat het met jullie en met het herstel van moeder? Lopen jullie tegen moeilijkheden aan? In deze laatste sessie wordt ook aandacht besteed aan het contact met en het dragen (basis ondersteunen) van jullie kindje.
Voor wie?
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is geschikt voor alle ouders en alle zwangerschappen.
Vaak is er een wens aanwezig om samen, bewust en in verbinding de zwangerschap en geboorte te beleven en goed voorbereid te zijn op al wat komen gaat. Maar er zijn ook specifieke hulpvragen, zoals bij angst voor de bevalling, lichamelijke klachten, ervaringen rondom een eerdere bevalling of zwangerschappen waar een beladen of medisch verhaal aan vast zit.
Ook ouders die al een kindje hebben zijn van harte welkom. In alle drukte die er al binnen het gezin is, vinden ouders het vaak fijn om kwalitatieve tijd in te ruimen en contact op te bouwen met hun nieuwkomer.