Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen. Het richt zich op het ontwikkelen of herstellen van het voelend contact met je lichaam, jezelf en anderen. Haptonomie helpt om voelen en denken met elkaar in balans te brengen.

Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen. Het richt zich op het ontwikkelen of herstellen van het voelend contact met je lichaam, jezelf en anderen. Haptonomie helpt om voelen en denken met elkaar in balans te brengen.

Haptonomie

Wat?

Binnen de haptonomie wordt je vermogen om te voelen aangesproken. Dit gebeurt door oefeningen en gesprek, maar vooral ook door affectieve aanraking. Door met gevoel aangeraakt te worden, kunnen we onszelf voelen en contact maken met ons lichaam, met ons gevoelsleven, met de ander.  Als het voelen geblokkeerd is geraakt, of minder goed ontwikkeld is, verloopt het maken van verbinding met jezelf of de ander vaak moeizaam. Aanraking ondersteunt het proces van verbinding, zelfwaarneming en het thuiszijn bij jezelf. Het helpt je ook om je prettig te voelen in je eigen lichaam en zorg te dragen voor je welzijn. 

Als kind varen we blind op ons gevoel en vloeit ons gedrag hieruit voort. Als we ouder worden ontwikkelt onze denkend vermogen en handelen we merendeels op basis van ons verstand. Afstemming tussen beiden, je denken én voelen, is belangrijk voor ons welzijn.
Soms zijn we echter zoveel bezig met denken en beredeneren dat ons gevoel naar de achtergrond raakt. We missen dan belangrijke informatie op basis van lichaamssignalen en gevoelens. Dat is niet verwonderlijk in een maatschappij waar een groot appèl wordt gedaan op ons hoofd en op presteren. Er is letterlijk minder ruimte voor gevoel.

Er kunnen echter ook andere redenen zijn waarom jouw voelen niet in balans is met je denken. Soms is er van huis uit weinig aandacht geweest voor je gevoelswereld. Of heeft jouw geschiedenis je doen afsnijden van je gevoel. Door ingrijpende gebeurtenissen, je manier van opvoeding, ziekte of pijn kan het zijn dat je je bent gaan afsluiten van je gevoel of je er niet meer op vertrouwt. Als er lange tijd weinig samenspel is tussen denken en voelen, dan raak je uit balans. Er kunnen klachten ontstaan. Haptonomie kan jou helpen de balans te hervinden.

Door thuis te zijn bij jezelf en een luisterende verstandshouding met je lichaam te ontwikkelen als aanvulling op wat je denkt en doet, krijg je meer helderheid ten aanzien van grenzen en behoeften. Je blijft dichter bij jezelf en je bent beter in staat daadwerkelijk zorg te dragen voor jezelf. Het inzetten van je voelend vermogen kan ook helpen om patronen in je leven te herkennen en te doorbreken. Daarnaast stelt het je in staat je meer te kunnen verbinden met de wereld om je heen. 

Hoe?

Haptonomie is een pijler binnen mijn begeleiding. Het werken vanuit haptonomische grondslag kan onderdeel zijn van lichaamsgerichte therapie of coaching, haptonomische massage of haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Ik spreek je gevoel aan in gesprekken, oefeningen en door middel van affectieve aanraking op de behandelbank. In het aanraken word je in je lichamelijkheid en in je mens-zijn, je hele zijn, bevestigd. Ik begeleid je op een zachte, vriendelijke wijze naar een waardevolle verbinding met jouw lichaam en gevoel.